Блог

Як спланувати рутину або що таке Bullet Journal?
calendar13.01.2022
comments0
authorStickers Vanilka
shared

 Bullet Journal — система планування, яка була створена у 2013 році дизайнером Райдером Керроллом. Причиною створення стало те, що у дитинстві дизайнер страждав розсіяністю, а єдине, що йому допомогло — ведення нотаток. На жаль, ніхто не вчив його, як правильно це робити. Тому Райдер вирішив створити власну систему, яка завоювала серця більше ніж мільйона користувачів. 

Чим особливий Bullet Journal?

“Коли твоя ціль полягає у тому, щоб записати все, то скоріше за все ти не отримаєш з цієї інформації ніякої користі”, — розповідає Райдер. Саме тому у Bullet Journal є унікальна структура, яка допомагає концентруватись на основному:

  • Зміст, покажчик або набір індексів. Це допоможе тобі краще орієнтуватись у власному блокноті. Пронумеруй сторінки та запиши місцезнаходження важливої інформації.
  • Щоденник для майбутнього. У цьому розділі ти можеш прописувати свої плани на рік, щоб планувати глобально і не тримати це усе у власній голові. 
  • Планування на місяць. Тут варто виписати основні події, які відбудуться протягом місяця і дата яких точно не буде зміненою. Запиши сюди свої іспити, прийоми у лікаря, походи у спортзал, річниці і не забудь про дні для себе :)
  • Щоденник. Ні-ні, не той, що у школі. У цьому розділі ти можеш записувати справи на день, виписувати пісню дня, кількість випитих стаканів води або ж думки, які створюють твій день.
  • Секція для записів. З назви стає зрозуміло — тут залишаються думки, висновки з прожитих днів, проблеми, які тебе турбують або уже ті, які були вирішені. Одним словом — все важливе, що сталось з тобою.
  • Авторські колекції. Сюди можеш розмістити список книг, які давно хочеш прочитати або ж трекер звичок, список необхідного одягу у поїздку чи улюблених блогерів на YouTube. Будь-що, що важливе для тебе та те, що заслуговує бути у окремій секції. 

Звичайно, якщо якась з секцій тебе не влаштовує або ти маєш ідеї, як можна змінити Bullet Journal, то можеш сміливо це робити. “Мені здається, що Bullet Journal ніколи не буде завершено. Суспільство збільшується, збільшується і кількість щоденних задач. Тому потрібні нові підходи та нові варіанти, щоб бути продуктивним”, — розповідає Райдер Керролл. 

Як почати вести Bullet Journal?

Ми вже згадували, що немає універсального типу планування. Так само немає й  універсального покрокової інструкції, щоб з ним працювати. Та ми поділимось власним досвідом, щоб тобі було простіше почати. 

1.Для чого мені Bullet Journal?

Розпочни свою підготовку з цього. Це запитання допоможе тобі визначитись з необхідними секціями та ресурсами, які потрібні тобі для заповнення. 

2.Чи є у тебе цілі та плани на рік?

Якщо відповідь на це запитання позитивна, то можеш переходити до заповнення щоденника для майбутнього. Виділи чотири сторінки та подумай, що важливого має відбутись у твоєму житті протягом року, кого ти маєш привітати з річницею, яких цілей хочеш досягнути. Запиши це у цій секції, щоб не забути про свої глобальні плани.

3.Розбий це все на місяці 

Мрія — це незапланована ціль. Заплануй все те, про що ми говорили у попередньому пункті та пропиши відповідно до місяців року. 

4.Виділи місце для інших секцій

Подумай, які розділи тобі потрібні для ведення щоденника. Це може бути будь-що, від чеклистів для перевірки ментального/фізичного здоров’я до списку покупок. Не забудь вписати це все у зміст, щоб не загубитись у власних записах. 

5.Переглядай регулярно

Твої цілі, думки, усвідомлення себе, подій навколо та навіть твої друзі мають властивість змінюватись. Щоб розуміти, чи рухаєшся ти у потрібну сторону, варто регулярно переглядати записи та редагувати їх: викреслювати неактуальне та додавати нове. 

Тепер ти знаєш з чого варто почати ведення Bullet Journal. Якщо ж ти не знаєш, де взяти все необхідне для його ведення — погортай наш сайт. Тут ти можеш обрати як наліпки, так і самі блокноти для свого Bullet Journal.

Сміливо роби замовлення, щоб забути про розсіяність та зробити свій Bullet Journal особливим!  


Поділитися у соц мережах

Залишити коментар

Коментарі (0)
Поділитися у соц мережах