Блог

Як обрати планувальник: поради, перевірені на власному досвіді
calendar31.12.2021
comments0
authorStickers Vanilka
shared


Якщо обожнюєш планувати свої справи на папері, занотовувати ідеї, відстежувати звички —думаємо, що ти вже зіткнулась з усіма складнощами відбору «ідеального планувальника». 

Розуміємо, адже знайти зручний, не громіздкий щоденник-планер з достатнім простором для трекерів, розворотів на тиждень чи місяць, списків, а також місцем, щоб виділити «куточок» для швидких нотаток чи раптових ідей — завдання з зірочкою.

Які бувають блокноти-планери?

Крихітко, блокнот — це твій найкращий друг та помічник в організації справ і планів.

І якщо тобі буде некомфортно ним користуватись — кожен раз знаходитимеш з десять причин, щоб відкласти оформлення та заповнення на інший день, тиждень чи місяць. Це як з вивченням іноземної мови: якщо обрати нецікавий та невідповідний спосіб — кожного разу переноситимеш на наступний понеділок.

Спочатку розберемося, які види планерів бувають.


За варіантом розлінування:

  • неліновані — аркуші без розмітки, як в альбомі з малювання, суцільний простір для свободи, проте лінійку доведеться брати в руки частіше і витрачати на лінування додатковий час;
  • в лінію — варіант «згадаймо школу й уроки мови», має своїх поціновувачів, зручний, якщо плануєш вести щоденник і писати довгі тексти; 
  • в клітинку — це класика, як чорна сукня;
  • в крапку — свіжий погляд на лінування: зручно розділяти сторінку на блоки, виводити літери, рівномірно клеїти наліпки.
  • комбіновані — ідеальний для тих, кому важко визначитись.

Гуру системи bullet journal стверджують, що найкращий і найзручніший варіант — в крапку. Такі сторінки виглядають оригінально й естетично, з ноткою мінімалізму. 

Саме неліновані блокноти та в крапку найчастіше можна побачити на фото розворотів з  Pinterest та на вебсторінках адептів планування.

Спосіб кріплення блокноту також дуже важливий, бо впливає на функціональність: як залегко буде писати в ньому, чи лежатиме сторінка рівно, чи буде розворот на 180°, чи не доведеться постійно притримувати однією рукою, щоб не закривався.

За видом кріплення: 

1.Прошиті ниткою

Переваги: 

  • сторінки кріпляться щільно;
  • виглядає як книга.

Недоліки:

  • зазвичай, їх важко тримати розгорнутими, часто самі закриваються, поки ти намагаєшся вивести ідеальний напис;
  • сторінку важко вирвати — це як плюс, так і мінус. Якщо ви з тих людей, що не можуть з чистим серцем приховати під наліпкою невдалу ілюстрацію, або технічну похибку — неможливість непомітно ліквідувати аркуш буде постійно дратувати.

2.Кріплення на термоклей — коли всі сторінки однією стороною приклеюються до палітурки.

Переваги:

  • ціна — переважно, це досить бюджетні блокноти.

Недоліки:

  • некомфортні в користуванні, адже повноцінно розгорнути на 180° його не вдасться.

3.На пружині

Переваги:

  • зручно перегорати аркуші;
  • просто розкривається і самостійно не закривається;
  • можна непомітно вирвати аркуш в екстрених випадках.

Недоліки:

  • якщо ти раніше мала блокнот на пружині — пригадаєш, як дратує, коли на кінцях пружина починає розкручуватись. Доводиться постійно поправляти, можна легко пошкодити чи розірвати аркуш, а сторінки вже не лягають рівномірно;
  • біля самих кілець не дуже зручно писати чи малювати.

4.На кільцях — справжня важка артилерія, можна сказати, що це суперзірка серед інших варіантів. 

Переваги:

  • надійний механізм;
  • можливість легко виймати чи додавати аркуші — рай для перфекціоністів, які не витримують недоліків, навіть прихованих. А тут: забрала сторінку — додала на потрібне місце нову;
  • комфортно розгортати;
  • довговічні — можна користуватись не один рік, не втрачаючи інформацію — просто залишай важливі сторінки й додавай нові.

Недоліки:

  • планери з таким кріплення можуть бути трохи дорожчі. Однак, якщо врахувати, що наповнення можна докупити та замінити — це хороша інвестиція для поціновувачів якісної канцелярії.

5.Відривні — найкраще підходять для формування тижневого планування, заповнення меню на тиждень, швидких заміток і нотаток, які не страшно потім загубити.

Знаємо, що часто, коли бачиш гарненьку обкладинку — серденько починає битися частіше, блокнотик непомітно з'являється у твоїй сумочці. Та обираючи, подумай не тільки про дизайн, а й про практичність: як легко тобі буде відчистити поверхню від пилу, відбитків пальців, а також слідів ручки чи лайнера. А найкраще — обирай те, що до душі й водночас не завдаватиме зайвих клопотів.


За типом обкладинки:

  1. Тверда, наприклад: картонна. Зауваж, що її досить легко пошкодити, від активного користування з'являються вм'ятини.
  2. М'яка — сюди відносять шкіру, екошкіру, тканинні обгортки тощо.

Додаткові плюшечки — організованість по максимуму

Що може покращити користування планувальником? Додаткові, але дуже важливі дрібнички, такі як:

Фіксатор для ручки — щоб щоразу не шукати серед інших ту саму, з потрібним чорнилом та не губити її серед інших речей в сумці.

Кишеньки — можна, звичайно, вклеїти конверт для пам'ятних детальок, квитків з подій, концертів, чеків з щасливим передбаченням, але готові кишеньки містять значно більше, а коли їх декілька — можна посортувати.

Наявність гумки чи застібки, щоб фіксувати блокнот закритим.

На що звернути увагу?

На щільність сторінок. Мегаважливо обрати щоденник-планер з достатньо щільними аркушами, на яких не просвічується ручка, а тим паче лайнер чи маркер. Тоді ти зможеш спокійно практикувати леттерінг, виводити малюнки чи робити скетчі.

Компактність, щоб була можливість брати з собою. Найпопулярніший формат — А5: достатньо місця на сторінці, щоб помістилась потрібна інформація та декор й поміщається в більшість сумок, крім мегамаленьких клатчів.

Пам'ятай, що ідеальний планувальник — це той, який буде ідеальним саме для тебе. 

Булочки, ми раді повідомити, що нарешті з'явились в наявності наші авторські блокноти-планери. Ви часто нас питали в коментарях і ми знову додали їх в асортимент, вже доступні на сайті.


Поспішіть замовити, адже партія обмежена, а коли будуть нові поки не знаємо!


Поділитися у соц мережах

Залишити коментар

Коментарі (0)
Поділитися у соц мережах